Cоус Блог
15 способів приготування унікального ароматного соусу для страв української кухні – рецепт

Введіння
В українській кухні соуси відіграють важливу роль у створенні неповторного смаку страв. Спеціально для Вас ми підготували 15 способів приготування унікального ароматного соусу для страв української кухні. Крафтові соуси Dansoy нададуть Вашій страві неповторний смак.
1. Соус “Сирний з часником”
Інгредієнти:
- 150 грамів м’якого сиру
- 2 зубчики часнику
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У тарталетки розтерти м’який сир, додати прокрушений часник, посолити та поперчити.
- Потім додати вершковий соус та добре перемішати.
- Соус “Сирний з часником” готовий до подачі до страв.
2. Соус “Цибульково-грибний”
Інгредієнти:
- 2 цибулини
- 200 грамів шампіньйонів
- 2 столові ложки рослинного масла
- 50 грамів масла
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- Цибулину нарізати мелкими кубиками, шампіньйони потерти на решітці.
- На розігрітій сковороді розплавити рослинне масло та обсмажити цибулину до золотистого кольору.
- Додати гриби та продовжити обсмажувати на середньому вогні до випаровування води.
- Додати вершковий соус, сіль, перець та дати постояти на маленькому вогні ще 5 хвилин.
- Соус “Цибульково-грибний” готовий до подачі до страв.
3. Соус “Зелений горошок”
Інгредієнти:
- 200 грамів зеленого горошку (заморожений або свіжий)
- 1 цибулина
- 2 столові ложки рослинного масла
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- Зелений горошок варити до м’якості, потім злити воду.
- Цибулину нарізати мелкими кубиками.
- На розігрітій сковороді розплавити рослинне масло та обсмажити цибулину до золотистого кольору.
- Додати зелений горошок, сіль, перець, дати постояти на маленькому вогні ще 5 хвилин.
- Додати вершковий соус, перемішати та дати соусу “Зелений горошок” підігрітися.
- Соус “Зелений горошок” готовий до подачі до страв.
4. Соус “Помідорковий”
Інгредієнти:
- 2 помідори
- 1 цибулина
- 2 столові ложки томатної пасти
- 2 столові ложки рослинного масла
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- Помідори нарізати маленькими кубиками, цибулину – мелкими кубиками.
- На розігрітій сковороді розплавити рослинне масло та обсмажити цибулину до золотистого кольору.
- Додати помідори, томатну пасту, сіль, перець та продовжити обсмажувати на середньому вогні до випаровування води.
- Додати вершковий соус, перемішати та дати соусу “Помідорковий” підігрітися.
- Соус “Помідорковий” готовий до подачі до страв.
5. Соус “Гірчично-медовий”
Інгредієнти:
- 2 столові ложки гірчиці
- 2 столові ложки меду
- 100 мл вершкового соусу
- 1 столова ложка олії
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити гірчицю, мед, вершковий соус, олію, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Гірчично-медовий” готовий до подачі до страв.
Продовження соусів
6. Соус “Дерев’яний”
Інгредієнти:

- 1 столова ложка яблочного оцту
- 1 столова ложка меду
- 1 столова ложка соєвого соусу
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити яблочний оцет, мед, соєвий соус, вершковий соус, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Дерев’яний” готовий до подачі до страв.
Складові Кількість М’який сир 150 грамів Часник 2 зубчики Вершковий соус 100 мл Сіль, перець За смаком
Складові | Кількість |
---|---|
М’який сир | 150 грамів |
Часник | 2 зубчики |
Вершковий соус | 100 мл |
Сіль, перець | За смаком |
У глибоку миску помістити м’який сир, прокрушений часник, вершковий соус, сіль, перець. Добре перемішати до однорідності. Соус “Сирний з часником” готовий до подачі до страв.
Продовження соусів
Соус “Цибульково-грибний” Складові Кількість Цибулина 1 штука Гриби шампіньйони 200 грамів Рослинне масло 2 столові ложки Масло 50 грамів Вершковий соус 100 мл Сіль, перець За смаком
Соус “Цибульково-грибний” | |
Складові | Кількість |
Цибулина | 1 штука |
Гриби шампіньйони | 200 грамів |
Рослинне масло | 2 столові ложки |
Масло | 50 грамів |
Вершковий соус | 100 мл |
Сіль, перець | За смаком |
Цибулину нарізати мелкими кубиками, гриби потерти на решітці. На розігрітій сковороді розплавити рослинне масло та обсмажити цибулину до золотистого кольору. Додати гриби та продовжити обсмажувати на середньому вогні до випаровування води. Додати вершковий соус, сіль, перець та дати постояти на маленькому вогні ще 5 хвилин. Соус “Цибульково-грибний” готовий до подачі до страв.
Соус “Зелений горошок” Складові Кількість Зелений горошок 200 грамів Цибулина 1 штука Рослинне масло 2 столові ложки Вершковий соус 100 мл Сіль, перець За смаком
Соус “Зелений горошок” | |
Складові | Кількість |
Зелений горошок | 200 грамів |
Цибулина | 1 штука |
Рослинне масло | 2 столові ложки |
Вершковий соус | 100 мл |
Сіль, перець | За смаком |
Зелений горошок варити до м’якості, потім злити воду. Цибулину нарізати мелкими кубиками. На розігрітій сковороді розплавити рослинне масло та обсмажити цибулину до золотистого кольору. Додати зелений горошок, сіль, перець, дати постояти на маленькому вогні ще 5 хвилин. Додати вершковий соус, перемішати та дати соусу “Зелений горошок” підігрітися. Соус “Зелений горошок” готовий до подачі до страв.
Соус “Помідорковий” Складові Кількість Помідори 2 штуки Цибулина 1 штука Томатна паста 2 столові ложки Рослинне масло 2 столові ложки Вершковий соус 100 мл Сіль, перець За смаком
Соус “Помідорковий” | |
Складові | Кількість |
Помідори | 2 штуки |
Цибулина | 1 штука |
Томатна паста | 2 столові ложки |
Рослинне масло | 2 столові ложки |
Вершковий соус | 100 мл |
Сіль, перець | За смаком |
Помідори нарізати маленькими кубиками, цибулину – мелкими кубиками. На розігрітій сковороді розплавити рослинне масло та обсмажити цибулину до золотистого кольору. Додати помідори, томатну пасту, сіль, перець та продовжити обсмажувати на середньому вогні до випаровування води. Додати вершковий соус, перемішати та дати соусу “Помідорковий” підігрітися. Соус “Помідорковий” готовий до подачі до страв.
Соус “Гірчично-медовий” Складові Кількість Гірчиця 2 столові ложки Мед 2 столові ложки Вершковий соус 100 мл Олія 1 столова ложка Сіль, перець За смаком
Соус “Гірчично-медовий” | |
Складові | Кількість |
Гірчиця | 2 столові ложки |
Мед | 2 столові ложки |
Вершковий соус | 100 мл |
Олія | 1 столова ложка |
Сіль, перець | За смаком |
У глибоку миску помістити гірчицю, мед, вершковий соус, олію, сіль, перець. Добре перемішати до однорідності. Соус “Гірчично-медовий” готовий до подачі до страв.
Продовження соусів
6. Соус “Дерев’яний”
Інгредієнти:
- 1 столова ложка яблочного оцту
- 1 столова ложка меду
- 1 столова ложка соєвого соусу
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити яблочний оцет, мед, соєвий соус, вершковий соус, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Дерев’яний” готовий до подачі до страв.
7. Соус “Кисло-солодкий”
Інгредієнти:
- 2 столові ложки соєвого соусу
- 2 столові ложки рисового уксусу
- 2 столові ложки цукру
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити соєвий соус, уксус, цукор, вершковий соус, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Кисло-солодкий” готовий до подачі до страв.
8. Соус “Барбекю”
Інгредієнти:
- 2 столові ложки соєвого соусу
- 2 столові ложки томатної пасти
- 1 столова ложка меду
- 1 столова ложка гірчиці
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити соєвий соус, томатну пасту, мед, гірчицю, вершковий соус, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Барбекю” готовий до подачі до страв.
9. Соус “Грецький”
Інгредієнти:
- 2 столові ложки грецького йогурту
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 зубчик часнику
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити грецький йогурт, оливкову олію, лимонний сік, прокрушений часник, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Грецький” готовий до подачі до страв.
10. Соус “Куркума з імбирем”
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка куркуми
- 1 чайна ложка тертого імбиру
- 1 столова ложка рослинної олії
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком

Приготування:
- На розігрітій сковороді розплавити рослинну олію, додати куркуму та імбир, обсмажити 1 хвилину, постійно помішуючи.
- Додати вершковий соус, сіль, перець та продовжити готувати на маленькому вогні 5 хвилин, помішуючи час від часу.
- Соус “Куркума з імбирем” готовий до подачі до страв.
11. Соус “Цитрусовий”
Інгредієнти:
- 1 лимон
- 1 апельсин
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 столова ложка меду
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- Лимон та апельсин змиїти гарячою водою та натерти на шорсткій тертиці їх шкірку.
- Сок з лимона та апельсина злити в глибоку миску, додати оливкову олію, мед, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Цитрусовий” готовий до подачі до страв.
12. Соус “Шавухка”
Інгредієнти:
- 2 столові ложки цитрусового соку
- 1 столова ложка гірчиці
- 1 столова ложка меду
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 зубчик часнику
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- У глибоку миску помістити цитрусовий сік, гірчицю, мед, оливкову олію, прокрушений часник, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Шавухка” готовий до подачі до страв.
13. Соус “Копчений з паприкою”
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка копченої паприки
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 столова ложка томатної пасти
- 100 мл вершкового соусу
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- На розігрітій сковороді розплавити оливкову олію, додати копчену паприку, обсмажити 1 хвилину, постійно помішуючи.
- Додати томатну пасту, сіль, перець та продовжити готувати на маленькому вогні 2 хвилини, помішуючи час від часу.
- Додати вершковий соус, перемішати та дати соусу “Копчений з паприкою” підігрітися.
- Соус “Копчений з паприкою” готовий до подачі до страв.
14. Соус “Шалфейний”
Інгредієнти:
- 20 грамів свіжого шалфею
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 столова ложка меду
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- Свіжий шалфей змити та нарізати мелкими шматочками.
- У глибоку миску помістити шалфей, лимонний сік, оливкову олію, мед, сіль, перець.
- Добре перемішати до однорідності.
- Соус “Шалфейний” готовий до подачі до страв.
15. Соус “Цибуляний”
Інгредієнти:
- 2 цибулини
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 столова ложка бальзамічної оцту
- 1 столова ложка меду
- сіль та перець за смаком
Приготування:
- Цибулину нарізати на тонкі півкільця.
- На розігрітій сковороді розплавити оливкову олію, додати цибулину та обсмажити до золотистого кольору.
- Додати бальзамічний оцет, мед, сіль, перець, злегка перемішати та поставити на маленький вогонь на 5 хвилин.
- Соус “Цибуляний” готовий до подачі до страв.
Таким чином, крафтові соуси Dansoy нададуть Вашій страві неповторний смак. Ви можете скористатися нашими рецептами та створити різноманітні соуси для страв української кухні. Завдяки цим соусам ваші страви стануть смачнішими та ароматнішими.
Примітка: Для більшого розмаїття рецептів соусів Ви можете відвідати такі статі: “8 унікальних способів використання барбекю соусу в домашній кулінарії”, “5 засобів приготувати невагомі соуси для ваших улюблених страв”.